nl  |  en

Veelgestelde Vragen: Wet betaalbare huur voor verhuurders

Veelgestelde Vragen: Wet betaalbare huur voor verhuurders

Het woningwaarderingsstelsel is aangepast. Wat is er veranderd?

Het woningwaarderingsstelsel bepaalt het aantal punten van een huurwoning. In de sociale huur- en middenhuursector bepaalt het puntenaantal de maximale huurprijs. Voor woningen in de vrije sector geldt geen maximale huurprijs. Het nieuwe stelsel is gemoderniseerd, waardoor sommige onderdelen minder of juist meer punten krijgen. Zo worden de WOZ-waarde, de buitenruimte en het energielabel anders meegeteld. Een laag energielabel resulteert bij een zelfstandige woning zelfs in minpunten, de zogenaamde tochtkorting.

 

Het nieuwe woningwaarderingsstelsel wordt dwingend. Wat betekent dat?

Het is vanaf 1 januari 2025 verboden om een woonruimte te verhuren met een huurprijs die hoger ligt dan de maximale huurprijs volgens het woningwaarderingsstelsel, tenzij het gaat om woonruimte in de vrije sector (187 punten of meer). Om aan te tonen dat uw huurprijs redelijk is, moet u bij elk nieuw huurcontract een puntentelling van de woning voegen. U maakt zo’n puntentelling met de Huurprijscheck, en het resultaat is eenvoudig te downloaden als pdf. Deze pdf kunt u bij het huurcontract voegen.

 

Hoe weet ik of een huurwoning in de middenhuur valt?

Voor een middenhuurwoning gelden twee voorwaarden:

  • Het huurcontract is nieuw en afgesloten op of na 1 juli 2024.
  • De woning heeft een kwaliteit van 144 tot en met 186 punten volgens het woningwaarderingsstelsel.

 

Wat zijn de nieuwe legeskosten voor procedures bij de Huurcommissie?

De wetgever bepaalt dat het legestarief voor verhuurders stijgt naar € 500 voor een procedure waarin u in het ongelijk wordt gesteld. Als u binnen drie jaar vaker in het ongelijk wordt gesteld in eenzelfde procedure, gelden oplopende tarieven: de tweede keer betaalt u € 700, de derde keer € 1.400, en voor de vierde en elke volgende procedure € 1.750.

Daarnaast komt er een nieuwe regeling voor de verhuurderbijdrage, die verhuurders aan de Huurcommissie betalen. Zodra deze regeling duidelijk is, leest u dat hier.

 

 

Weet u niet in welke sector uw woning valt? Of wilt u weten wat een redelijke huurprijs is voor uw woning? Doe dan de Huurprijscheck.

Voor meer informatie over de Wet betaalbare huur, kunt u altijd contact met ons opnemen.